maskmask

Od czego zależy wartość energetyczna węgla?

Czym ogrzać dom? Jest to pytanie, które najczęściej pojawia się podczas budowy lub modernizacji domu. Większość gospodarstw domowych ogrzewanych jest z wykorzystaniem spalania paliw stałych. Największą popularnością cieszy się węgiel i jego pochodne. Duże znaczenie przy wyborze ma wartość energetyczna węgla, czyli określenie zawartości energii w konkretnej jednostce miary. Przy czym warto zauważyć, że wartość energetyczna 1 kg oleju opałowego nie jest równa 1 kg węgla. Im większa kaloryczność węgla lub ekogroszku, tym mniejsze będzie zużycie paliwa potrzebnego do ogrzania całego budynku. Metody określania kaloryczności są inne dla paliw stałych, ciekłych i gazowych.

W przypadku paliw stałych najczęściej stosowane jednostki to megadżule na kilogram (MJ/kg) lub kilowatogodziny na kilogram (kWh/kg). Przy zakupie węgla kamiennego warto upewnić się, czy zamiast wartości opałowej nie sprawdziliśmy jego ciepła spalania, gdyż są to zupełnie inne wartości. Niestety zdarza się, że niektórzy sprzedawcy w składach opału zamiast wartości opałowej węgla podają jego ciepło spalania. Dlatego należy wiedzieć, że ciepło spalania to całkowita ilość energii, która powstaje w wyniku spalania. Natomiast wartość opałowa i kaloryczność nie obejmuje ciepła uzyskanego z kondensacji pary wodnej i ze spalin.

Wartość opałowa – od czego zależy?

Wartość opałowa zależy głównie od gatunku materiału opałowego. W składach opału można znaleźć paliwa stałe zarówno o mniejszej, jak i większej kaloryczności. Średnia wartość opałowa ekogroszku z wynosi od 24 do 26 MJ/kg. Wartość kaloryczna węgla kamiennego jest bardzo zbliżona do kaloryczności ekogroszku i wynosi zazwyczaj 22 – 24 MJ/kg. Przy czym średnia kaloryczność ma około 25 – 27 MJ/kg. Lepszej jakości opał cechuje się niską zawartością popiołu i wyższą energetycznością węgla. Dużą zaletą węgla czy ekogroszku jest fakt, że ich kaloryczność jest dość wysoka, co sprawia, że piece na ekogroszek nie wymagają tak częstego dokładania materiału opałowego.

Ciekawostką jest fakt, że wartość opałowa węgla kamiennego jest wyższa niż węgla brunatnego. Węgiel kamienny to paliwo znacznie lepsze jakościowo, bardziej kaloryczne oraz dużo mniej zasiarczone. Jest ono bardziej wartościowe, jeżeli zawiera w sobie więcej czystego pierwiastka węgla. Z kolei każda domieszka wody i zanieczyszczeń obniża wartość opałową paliwa.  Duża zawartość wody w węglu sprawia, że intensywnie paruje ona podczas spalania, co przyczynia się do niekontrolowanej ucieczki ciepła przez komin.

Zawsze warto kupować węgiel u sprawdzonego dostawcy i zwracać uwagę na jego parametry, szczególnie na wartość opałową. Węgiel kamienny ma w sobie między 75 a 90% czystego węgla, natomiast brunatny ma go dużo mniej, bo między 25 a 70%. Dobrym ekonomicznie rozwiązaniem jest naprzemienne stosowanie opału o zróżnicowanej kaloryczności, np. przy wyższych temperaturach na zewnątrz, wystarczy węgiel o mniejszej wartości opałowej, a przy mrozach lepiej wybrać wysokokaloryczny ekogroszek.